Sälja faktura

När du säljer en faktura som företag innebär det i princip att du säljer motsvarande värdet mot de pengar som kunden är skyldig dig. Detta kan vara ett bra sätt att få betalt snabbare, i och med att köparen vanligtvis betalar för fakturan (till dig) i förskott och tar sedan emot pengarna från kunden i fråga.

Det finns några saker att tänka på när man säljer en faktura, till exempel att du ska se till att du har ett skriftligt avtal med köparen där det bland annat står att de är ansvariga för att driva in skulden. Detta skyddar dig som säljare om det uppstår strul eller problem med betalningen. Du kanske även vill överväga att använda en tredjepartstjänst för att underlätta försäljningen och överföring av betalmedel.

Hur kan jag sälja faktura?

Det finns några olika sätt att sälja en faktura på. Du kan arbeta med en factor, använda en marknadsplats på nätet, eller samarbeta med ett kommersiellt finansieringsföretag. Om du överväger att använda en tredjepartstjänst för att underlätta försäljningen och överföringen av betalmedel för fakturan bör du se till att du gör ordentlig research och noggranna jämförelser av olika alternativ, samt att du väljer ett välrenommerat företag. 

Processen för att sälja en faktura i sig innehåller vanligtvis fyra steg:

Steg ett

Du skickar köparen en faktura för de varor eller tjänster som de har köpt.

Steg två

Köparen betalar dig i förskott för fakturan, minus en liten avgift. Denna avgift är vanligtvis en procentsats av det totala fakturabeloppet.

Steg tre

Köparen samlar in betalningen från kunden. Detta kan ske genom autogiro, kreditkort eller andra betalningsmetoder. I vissa fall kan de också erbjuda skydd mot utebliven betalning.

Steg fyra

När köparen har tagit emot betalningen från kunden skickar han eller hon dig det återstående saldot minus sin avgift.

Fördelar med att sälja faktura

För dig som har och driver ett företag är det viktigt att ha god likviditet. För att förbättra din likviditet på ett effektivt och snabbt sätt – utan massa krångel och risk för bekymmer – kan du sälja fakturor. Det för att undvika att behöva vänta på att din kund ska betala den faktura det gäller, och istället får du in pengarna från en extern köpare på ditt konto redan nästa dag. 

Då slipper du oroa dig för att själv behöva få in betalningen för fakturan och kan förlita dig på att köparen sköter hantering såväl som betalning. Det betyder inte bara att du får betalt snabbare, utan även att du får mer tid – tid som du istället kan lägga på att utveckla ditt företag.

Regress

Regress är ett begrepp som kan uppkomma i samband med fakturaköp (länk till artikel om faktura köP!!) ganska ofta. Detta på grund av att fakturaköp kan erbjudas med eller utan regress. 

Skillnaden mellan ett fakturaköp med regress och ett fakturaköp utan regress är att vid en faktura med regress så är det du som skapat fakturan (och därmed ska få betalt från kunden) som står för kreditrisken. Handlar det istället om faktura utan regress så ligger kreditrisken hos kunden. 

Denna regress, som kan ses som ett skydd eller uppbackning, är bra att ha om det mot förmodan skulle vara så att kunden i fråga går i konkurs eller av någon anledning inte kan betala fakturan och det belopp som hen är skyldig dig. Om du vill känna dig extra trygg och säker kan det vara smart att överväga. 

Med regress

Ett fakturaköp med regress innebär att kunden köper fakturan men inte själva kreditrisken. Fördelen med detta är att man kan sälja fler fakturor på det här sättet i och med att det inte behövs lika mycket information och historik om ditt eller kundens företag för att köpet ska kunna gå igenom. Om du har ett nystartat företag så är detta speciellt en väldigt stor fördel, det dels även för att det är billigare att sälja faktura med regress än utan.

Det som är negativt med regress är kreditrisken. Det kan låta värre än vad det är, men det är ändå värt att vara medveten om. Om kunden inte skulle betala kan ett finansieringsbolag hjälpa dig att hantera påminnelser och inkasso om det skulle gå så långt. Det vill säga om ni kommer överens om det, annars finns risken att finansieringsbolaget inte kan hjälpa dig med detta. Om finansbolaget hanterar fakturan via inkasso och kunden fortfarande inte betalar så är det ditt företag som i slutändan blir återbetalningsskyldig till finansieringsbolaget ändå.

Tror du att kunden kommer att betala fakturan, men kanske inte innan dess förfallodatum, är det ett bra och tryggt alternativ att sälja faktura med regress. Det innebär i många fall en mycket mindre risk att sälja faktura med regress än att försöka få in betalningen för en faktura utan regress på egen hand.

Utan regress

Att sälja faktura utan regress innebär att hela kreditrisken – alltså även påminnelseavgifter och inkassoavgifter för fakturor som är förfallna – överlåts till det företag som har köpt fakturan. Dock kan detta vara en nackdel i och med att det ställs högre krav på dig och den kund det gäller för att du ska ha möjligheten att sälja fakturor utan regress. Det är även lite dyrare att sälja faktura utan regress då du betalar mer för att kreditrisken överlåts till ett finansbolag.

Sälja faktura kostar

Det kan låta som att det är gratis att sälja fakturor, och att det är ett sätt att snabbt och enkelt få in pengarna snabbare. Men så är det inte riktigt. Utan i samband med alla försäljningar av fakturor uppstår en viss kostnad. Kostnaden för att sälja faktura baseras på en procentuell avgift, som förvisso kan variera men som ändå alltid måste räknas med i den totala kalkylen. 

Avgiften för försäljningen dras av på det totala värdet av den faktura du har sålt. Det är värt att tänka på att skillnaden i pris kan vara stor mellan de olika finansbolagen som erbjuder sig att köpa faktura. Att kolla upp vad som ingår i denna kostnad, och vad den tillslut kan landa på för dig, är med andra ord smart.

Det är svårt att säga exakt vad det kostar att sälja faktura, men vi kan i alla fall ge dig ett ungefärligt belopp. På den svenska marknaden ligger avgiften för att sälja faktura på ungefär 2-5% av det totala beloppet på fakturan som ska säljas. Men, som sagt så kan det tillkomma andra kostnader utöver denna, och de kan även variera. Så det rekommenderas att du jämför olika finansbolag, villkor och kostnader innan du bestämmer dig.

Meta title

Ska du sälja faktura bör du tänka på det här! | Betalning.se

Meta description

Att sälja faktura är inte lika lätt som det låter. Här får du reda på allt du behöver veta och tänka på när du ska sälja faktura.

Lämna en kommentar