Fakturaköp

Fakturaköp är en typ av transaktion som innebär att du köper varor eller tjänster och betalar dem senare. Det genom en så kallad faktura. Detta kan liknas vid ett kreditköp, bara med skillnaden att du vid ett fakturaköp inte lånar pengar och är tvungen att betala tillbaka krediten inom en viss period. Istället kan man förklara det som att du “skjuter” på betalningen i x antal dagar, vanligen mellan 14-30 dagar. 

Denna typen av köp kan göras genom att du upprättar ett konto hos en leverantör, eller genom att du använder dig av ett kreditkort. När köpet väl ska genomföras anger du faktura som önskat betalalternativ och fyller i de uppgifter som efterfrågas. Därefter får du fakturan skickad till dig med information kring belopp och när detta måste finnas hos leverantörens konto. 

Om du inte betalar din faktura i tid kommer du, till skillnad från kreditköp, inte behöva betala höga räntor. Utan istället kommer du bli betalningsskyldig av det totala köpbeloppet samt en påminnelse- eller förseningsavgift. Beroende på hur lång tid det går mellan fakturans förfallodatum och din inbetalning kan avgifterna variera. 

Trots dessa möjliga avgifter som du kan bli betalningsskyldig av är det många som anser att fakturaköp är ett väldigt bekvämt sätt att betala på. Det framförallt om det gäller köp av större saker, dyrare tjänster eller om du helt enkelt behöver köpa något men inte har kontanter eller kort omedelbart tillgängliga. Det är dock viktigt att se till att du har råd med de betalningarna som du skjuter på, i och med att en utebliven betalning kan försämra din kreditvärdighet.

Tänk på detta vid fakturaköp

Om du funderar på att göra ett fakturaköp finns det några saker du bör tänka på. Du måste bland annat ha god kredithistorik för att bli godkänd för att skapa ett konto där du kan välja faktura som betalningsalternativ, eller då du önskar bli beviljad ett kreditkort. Det går alltså inte att göra hur många fakturaköp som helst utan att ha god kredithistorik. En god kredithistorik verkar som ett bevis på att du har betalat dina krediter i tid och att du därmed är en säker och pålitlig kund att erbjuda “uppskjutna” betalningar i form av faktura.

Kontrollera villkor och avgifter 

Se också till att du förstår villkoren för kontot du ska skapa eller det kreditkort du ansöker om att få, det då inklusive eventuella avgifter och räntekostnader. Genom att förstå sig på detta säkerställer du att du inte blir negativt överraskad då du ska betala ditt uppskjutna belopp, som på grund av förseningar kan vara högre än vad du hade trott.

Undvik fakturaköp om möjligt 

Ett sätt att inte bli negativt överraskad över det belopp som du måste betala är såklart att avstå från att köpa varan på faktura i första taget. Fråga dig själv om du verkligen behöver köpa den varan eller tjänsten just nu, eller om du kan vänta en stund så att du hinner spara ihop tillräckligt med pengar så att du kan betala beloppet direkt. Då behöver du inte oroa dig för att missa förfallodatumet, få förseningsavgifter och liknande. 

Har du råd att betala? 

Slutligen behöver du tänka på om du verkligen har råd med att betala för den vara du gjort ett fakturaköp på i samband med att fakturans förfallodatum inträffar. Beroende på hur fakturavillkoren ser ut kommer betalningsperioden att variera, men oavsett ska fakturan betalas inom loppet av 14-30 dagar (oftast). 

Om du inte har råd och missar en betalning så kan du inte bara behöva betala ett större belopp på grund av extra avgifter. Utan det kan ha en negativ påverkan på din kreditvärdighet, vilket i sig leder till att det blir svårare för dig att göra fakturaköp i framtiden.

Förenkla dina fakturaköp

Om du bestämmer dig för att gå vidare med ett fakturaköp får du här några tips som hjälper dig att hålla dig på rätt spår. För det kan nämligen vara ganska svårt att hålla reda på alla fakturor som du ska betala om du gör många fakturaköp, inte minst samma månad. Genom att följa dessa tips kan du göra fakturaköp med gott samvete utan att skada vare sig din ekonomi eller din kreditvärdighet, och alltså inte bidra till att du hamnar i ekonomiska svårigheter.

Håll koll och betala i tid

Att hålla koll på dina fakturor och se till att du betalar dem i tid är väldigt viktigt. Om du betalar en eller flera fakturor för sent kommer det bidra till att du måste betala ett högre belopp med avgifter när du väl gör inbetalningen. Tar det allt för lång tid för dig att betala kan det även påverka din kreditvärdighet negativt. Du borde därmed verkligen prioritera att betala fakturorna i tid.

Om du använder ett kreditkort för att göra ett fakturaköp ska du försöka hålla dig till att betala av hela ditt uppskjutna saldo varje månad. Det framförallt för att undvika räntor och dyra avgifter. På så sätt minskar du den totala kostnaden som du behöver betala. Och har du ett konto hos en leverantör där du gör dina fakturaköp ska du se till att du förstår villkoren så att du vet när och hur du ska betala.

Fördelar med fakturaköp

Det finns några fördelar med att göra ett köp på faktura, eller att köpa på konto som det också kan förklaras som. Om du till exempel behöver eller vill köpa något men i dagsläget inte har tillgång till eller vill lägga de pengarna som köpet innebär direkt kan fakturaköp vara ett bra alternativ. Då kan du göra köpet och betala senare, ofta utan extra avgifter (så länge du betalar tillbaka i tid). 

Det kan också hjälpa dig att bygga upp en god kredithistorik om du betalar dina fakturor i tid, precis som med dina krediter. En annan fördel är att du kanske kan förhandla fram ett bättre pris för de varor eller tjänster du köper. Detta beror på att leverantörer ofta ger rabatter till kunder som betalar i tid, samt andra erbjudanden för dig som betalar med faktura.

Nackdelar med fakturaköp

Det finns dock också en del nackdelar att ta hänsyn till när det kommer till fakturaköp. Till exempel måste du vanligtvis betala avgifter och ränta på det belopp du väljer att skjuta upp eller “låna”, det åtminstone om du inte betalar tillbaka beloppet i tid. Och om du inte betalar i tid kan det skada din kreditvärdighet. Detta kan göra det svårt för dig att göra fakturaköp i framtiden.

En annan nackdel är att du kan behöva betala andra avgifter, till exempel en årsavgift. Det är därför viktigt att kontrollera villkoren innan du väljer fakturaköp. Slutligen kan köp på faktura eller konto leda till ekonomiska problem och svårigheter om du inte har råd med betalningarna trots att du skjutit på dem. 

Att göra ett fakturaköp kan med andra ord vara ett bra sätt att köpa något du behöver eller vill ha på utan att behöva betala för det omedelbart. Det så länge du betalar i tid. Men, det är viktigt att förstå villkoren och riskerna. Och se till att du har råd med köpen trots senare betalning innan du binder dig till något.

Vad är ett fakturaköp?

Fakturaköp är ett sätt att köpa varor eller tjänster på där man skjuter upp betalningen. Det innebär alltså att du vid fakturaköp inte behöver betala omedelbart, utan kan skjuta upp betalningen till senare. Det ofta i 14 eller 30 dagar. 
Kostar det extra att göra ett fakturaköp?
Ibland tillkommer extra kostnader, till exempel ränta, fakturaavgift eller årsavgift, vid fakturaköp. Det är därför viktigt att kontrollera villkoren innan du går med på något för att slippa extra kostnader och dyrare köp.
Vad händer om jag inte betalar ett fakturaköp i tid?
Om du inte betalar i tid kan du behöva betala påminnelse- och förseningsavgifter som bidrar till högre kostnad. Det kan också skada din kreditvärdighet som i sin tur kan göra det svårt för dig att kunna göra fakturaköp i framtiden.
Kan jag förhandla fram ett bättre pris om jag köper på faktura?
Ja, ibland ger leverantörer rabatter till kunder som betalar på faktura med förutsättningen att du kan garantera att du betalar tillbaka i tid.


Meta title
Detta bör du tänka på innan du gör ett fakturaköp | Betalning.se

Meta description
Ett fakturaköp kan vara både bra och dåligt. Här får du reda på vad ett fakturaköp innebär och vilka risker det kan innebära.

Lämna en kommentar