Vad är och hur fungerar en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning får du om du inte betalat dina skulder i tid. Men vad är en betalningsanmärkning egentligen, och vad ska man göra när man fått en betalningsanmärkning? 

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln. 

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är ett tecken på att du misskött din ekonomi, och fungerar som en slags varning innan ärendet skickas över till Kronofogden. Om du har en betalningsanmärkning kan du bland annat blir svårt att ta lån och/eller skaffa lägenhet.

En betalningsanmärkning skickas alltså inte ut av Kronofogden, utan av det företag som du är skyldig pengar till. 

Hur vet du om att du har en betalningsanmärkning?

Det enklaste sättet att ta reda på om du har en betalningsanmärkning eller inte är att ta en kreditupplysning på dig själv. Det finns många tjänster som erbjuder kreditupplysningar, och den populäraste tjänsten för ändamålet är Min UC.

Hos Min UC kostar det från 29 kronor att göra en kreditupplysning på sig själv.

Här länge har man kvar sin betalningsanmärkning?

Om du fått en betalningsanmärkning som privatperson ligger den kvar i tre år. Företagare som fått en betalningsanmärkning måste vänta i 5 år innan anmärkningen försvinner. Värt att notera är att skulden måste vara betald för att anmärkningen ska försvinna.

3 tips för att undvika en betalningsanmärkning

  1. Betala dina fakturor i tid. Du måste alltid betala dina fakturor i tid. Om du exempelvis åker på semester är det en bra idé att betala alla fakturor i förtid, som i sin tur riskerar att förlöpa medan du är borta.
  2. Bestrid kravet om det är felaktigt. Du har alltid rätt att bestrida fakturor och krav som fordringsägaren (till exempel ett företag eller ett inkassoföretag) skickat till dig. Om du inte bestrider kravet räknas du som betalningsskyldig i Kronofogdens ögon.
  3. Kommunicera med fordringsägaren. Om du har betalat skulden till fordringsägaren ska du berätta det för inkassoföretaget så inga missförstånd sker.

Läs mer: Vad är en BIC-kod?

Är betalningsanmärkning och betalningsföreläggande samma sak?

En betalningsanmärkning och ett betalningsföreläggande är inte samma sak. Fordringsägaren skickar nämligen ett betalningsföreläggande till Kronofogden för att du ska få ett krav på att betala din skuld. I det betalningsföreläggande du får från Kronofogden står det bland annat vad skuldbeloppet ligger på, samt vem som kräver dig på pengar.

Efter du tagit emot betalningsföreläggandet från Kronofogden har du rätt att göra invändningar om du anser att någonting är felaktigt. Om du inte gör några invändningar registreras ärendet, och först då får du en betalningsanmärkning.

Läs mer: Så gör du för att skicka betalningar utomlands

Kan man låna pengar med betalningsanmärkning?

Det är svårt, men inte omöjligt att låna pengar med betalningsanmärkning. Långivarna gör en individuell bedömning innan de beviljar kontra avslår ett nytt lån. Om du har ett fast jobb och en bra inkomst kan du mycket väl få lån trots betalningsanmärkning. 

Det viktigaste är att du inte har en aktiv skuld hos Kronofogden, för då avslås i princip alla låneansökningar per automatik. 

Så påverkas du av en betalningsanmärkning

Din vardag kan påverkas rejält. Bland annat kan det bli svårt att få hyra en lägenhet, samt att få en fast anställning. Såväl arbetsgivare som myndigheter har rätt att göra en kreditupplysning på dig, och ibland måste företag och myndigheter göra en kreditupplysning på dig för att skydda sig själva.

Anledningen till att en kreditupplysning tas på dig beror i regel på att ansökaren vill försäkra sig om att du kan betala dina skulder. När någon märker att du har en betalningsanmärkning drar de öronen åt sig och frågar sig om det verkligen är en bra idé att låna ut pengar till dig, eller att göra affärer med dig.

Lämna en kommentar