Så gör du för att ta emot pengar från utlandet

Om du ska ta emot pengar från utlandet är det smidigast om pengarna sätts in på ditt konto, men hur lyckas du med det egentligen? 

Den ovanstående frågan och fler svarar vi på i den här artikeln. 

3 steg för att ta emot pengar från utländska konton

1. Aktivera stöd för utlandsbetalningar

Ibland kan du behöva aktivera ett stöd för att kunna ta emot utlandsbetalningar hos din bank. Logga in på internetbanken för att kunna kontrollera att ett stöd för att kunna ta emot pengar från utländska konton finns. 

Efter att du säkerställt att du kan ta emot pengarna är det viktigt att du ger avsändaren alla uppgifter hon behöver. 

2. Ge mottagaren rätt uppgifter

Normalt räcker det att ge mottagaren ditt IBAN-nummer, men ibland kan du behöva komplettera det med ditt BIC-nummer. För att du ska vara säker på att avsändaren ska få alla uppgifter han behöver, ge honom följande uppgifter:

 • Ditt förnamn och ditt efternamn
 • Din adress
 • Ditt IBAN-nummer
 • Din BIC-kod

2. Kontrollera vad överföringen kostar

Det är alltid en bra idé att kontrollera att den internationella överföringen inte kostar allt för mycket pengar. Inom EU och EES finns det ett system som heter SEPA, som medför att transaktionen vanligtvis inte kostar några pengar om avsändaren skickar pengarna från ett land som inkluderas i EU- och EES-samarbetet.

När du ska ta emot pengar från exempelvis Asien eller Nordamerika tillkommer vanligtvis en extra avgift, vilket vi exemplifierar nedan. 

Vanliga överföringskostnader från USA

 • Hos Swedbank kostar det 40 kr att ta emot 200 dollar från USA.
 • Hos Nordea kostar det 60 kr att ta emot 200 dollar från USA.
 • Hos Handelsbanken kostar det 60 kr att ta emot 200 dollar från USA.
 • Hos SEB kostar det 50 kr att ta emot 200 dollar från USA.
 • Hos PayPal kostar det 40 kr att ta emot 200 dollar från USA.

Värt att notera är att i princip alla banker tar ut en valutaväxlingsavgift på mellan 1 och 5 % över basväxelkursen. Det kommer att påverka totalkostnaden för den internationella överföringen. 

4. Kontrollera att pengarna finns på ditt konto

När pengarna finns på ditt konto är överföringen helt avklarad. Om överföringen skulle dröja är det en bra idé att kontakta din banks kundtjänst, för att således få mer information om vad som kan ha hänt. 

Läs mer: Så gör du för att skicka betalningar utomlands

Svar på vanligt ställda frågor

Hur mycket pengar kan jag ta emot per överföring?

Det finns oftast ingen maxbegränsning som reglerar hur mycket pengar du får ta emot från utlandet. Avsändaren kan dock vara kund hos en bank som bestämmer hur mycket pengar hon får skicka per överföring. Det kan alltså bli nödvändigt att dela upp betalningen i flera omgångar om en sådan gräns existerar.

Måste jag säga till banken om jag ska ta emot en utlandsbetalning?

Du måste i regel inte säga till din bank om du ska ta emot en betalning från ett utländskt konto. Ibland kan banken ställa dig frågor som du måste besvara för att transaktionen ska kunna genomföras. Dessa frågor ställer bankerna för att inte bryta mot de krav som finns på dem när det kommer till att förhindra penningtvätt.

Det kan också vara så att din bank väljer att kontakta Skatteverket, men det brukar bara hända om du tar emot en betalning på 150 000 kronor eller mer. Den exakta gränsen avgörs av din bank. 

När är pengarna på mitt konto?

Som tumregel tar det mellan 1 och 5 bankdagar innan pengarna är på ditt konto. Nedan nämner vi 3 faktorer som påverkar överföringstiden:

 1. Pengatransaktioner inom EU går ofta snabbare jämfört med transaktioner utanför EU.
 2. Både din och mottagarens bank kan ha handläggningstider som påverkar transaktionstiden.
 3. Om du gett mottagaren fel information måste överföringen göras om, och det tar tid.

Måste jag ta emot pengarna via min vanliga bank?

Nej, du kan lika gärna ta emot pengarna via tjänster såsom PayPal eller Wise. Dessa tjänster konkurrensutsätter bankerna, vilket har medfört att priserna för utlandsbetalningar har sjunkit på senare år. PayPal och Wise är två bra alternativ till svenska storbanker när det kommer till att ta emot pengar från utlandet.

Lämna en kommentar