Så gör du för att skicka betalningar utomlands

När du ska skicka pengar utomlands är det i regel samma villkor som gäller jämfört med betalningar inom Sverige. Men hur ska du bära dig åt för att skicka betalningar utomlands, och vad kostar det egentligen? 

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln. 

Så gör du för att skicka pengar utomlands

1. Logga in på internetbanken

Förslagsvis med hjälp av Bank-ID, då det är den säkraste inloggningsmetoden.

2. Aktivera betalning till utlandet

Om du inte redan aktiverat det sedan tidigare vill säga.

3. Klicka på ”Gör en utlandsbetalning”

Den exakta frasen kan variera beroende på vilken bank du är kund hos.

4. Välj rätt överföringsmetod

  • Europabetalning (SEPO-betalning). Passar när du ska betala till en mottagare inom EU- och EES-samarbetet eller Schweiz. Överföringsvalutan måste vara SEK eller EUR, och som tumregel når betalningen mottagaren inom loppet av 2 dagar efter betalningsdagen. Det är i princip alltid gratis att genomföra en vanlig SEPO-betalning (Europabetalning). 
  • Europabetalning Urgent (SEPO-betalning express). Passar när du ska föra över pengar till en mottagare inom EU- och EES-samarbetet eller Schweiz. Värt att lägga märke till är att du i regel inte kan föra över pengar i svenska kronor, utan måste föra över pengar i EUR. Som namnet antyder är dessa överföringar snabba, så om du för över pengarna innan 15:30 har mottagaren ofta pengarna på sitt konto samma dag. En SEPO Express-betalning kostar i regel cirka 300 kronor om du genomför den via internetbanken.
  • Internationell betalning. Passar när du ska skicka en betalning till mottagare inom EU- och EES-samarbetet eller Schweiz, men i en annan valuta än EUR eller SEK. En internationell betalning passar även när du ska föra över pengar till konton i övriga delar av världen. En internationell betalning kostar i regel mellan 50 och 100 kr per överföring. En normal överföringstid ligger på omkring 2 till 4 bankdagar.
  • Internationell betalning express. Den stora skillnaden jämfört med internationell betalning är att mottagaren i princip alltid får pengarna bankdagen efter du fört över dem via internetbanken. En internationell betalning express-överföring kostar i regel mellan 150 och 200 kr.

5. Uppge rätt uppgifter och utför betalningen

Du behöver uppge betalningsmottagarens namn, adress, IBAN-nummer samt BIC-nummer. Om du uppger fel uppgifter kan pengarna ”fastna i systemet” eller skickas till fel person. I det fallet måste betalningen reklameras, medan du som betalare står för reklamationsavgiften.

Efter att du bekräftat överföringen är processen klar, och du har således fört över pengar till utlandet.

Läs mer: Så gör du för att ta emot pengar från utlandet

Ska du överföra pengar i svensk eller utländsk valuta?

När du för över pengar till mottagare utanför Sverige är det som tumregel bäst att göra överföringen i mottagarens valuta. Om det inte är möjligt, skicka i stället pengarna i EUR eller USD. Det är generellt en dålig idé att göra en utlandsbetalning i svenska kronor, för då tar överföringen ofta längre tid och utöver det blir kronan växlad till en sämre kurs i utlandet.

Du kan skicka pengar utomlands med PayPal

PayPal är ett bra alternativ till traditionella banker när det kommer till att föra över pengar till personer med utländska konton. Värt att notera är att PayPal tar ut en avgift på 20 kronor per transaktion om du som privatperson för över pengar mellan PayPal-konton i Europa. 

Vid internationella överföringar utanför Europa betalar du i stället en avgift på 40 kronor per transaktion. PayPal tar även ut en valutaväxlingsavgift på 3 % över basväxelkursen om valutaväxling blir nödvändigt för att transaktionen ska kunna genomföras.

Den kompletta prislistan för alla tjänster som PayPal erbjuder hittar du här

Lämna en kommentar