Vad är SEPA-betalning och hur fungerar det?

EU vill att alla medlemsländer (och EES-länder) ska komma närmare varandra. Ett sätt för att förverkliga detta är den gemensamma betalmarknaden SEPA, som standardiserades i Europa under åren 2014 till 2016. Men vad är en SEPA-betalning för någonting, och hur lång tid tar det att genomföra en SEPA-överföring? 

Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln. 

Vad är SEPA?

SEPA, som står för Single euro payments area är ett gemensamt banksamarbete inom EU och EES (och Monaco, Schweiz samt San Marino). Systemet har som mål att skapa en gemensam marknad för eurobetalningar inom alla EU- och EES-länder.

SEPA reglerar bland annat kundernas rättigheter och bankernas skyldigheter. Bankerna är tex. skyldiga att uppge vad överföringen kostar, samt de villkor som gäller för överföringarna.

3 fördelar med SEPA-samarbetet

 • Betalningarna blir snabbare. Om överföringen genomförs mellan 2 banker som inkluderas i SEPA-samarbetet har du ofta pengarna på kontot inom 2 arbetsdagar från det att betalningen har sänts. Värt att lägga till är att du måste genomföra en SEPA Express-överföring för att få en särskilt kort överföringstid.
 • Den maximala överföringssgränsen är hög. Inom SEPA-samarbetet är den allmänna maxgränsen för överföringar 100 000 euro. 
 • SEPA har en stor täckning. Detta tack vare att alla EU- och EES-länder inkluderas i samarbetet.

6 krav för att genomföra en SEPA-betalning

 1. Den du ska överföra pengar till har sitt bankkonto inom EU eller EES. 
 2. Du ska ha ditt bankkonto i Sverige (eller ett annat EU- eller EES-land)
 3. Du måste ha vetskap om mottagarens fysiska adress.
 4. Du måste ha vetskap om mottagarens fullständiga namn.
 5. Du måste ha vetskap om mottagarens IBAN-nummer.
 6. Du måste ha vetskap om mottagarens BIC-nummer (BIC-kod).

Så gör du en SEPA-betalning

 1. Logga in på internetbanken.
 2. Välj ”Genomför utlandsbetalning”.
 3. Uppge samtliga av de uppgifter som krävs (IBAN, BIC, namn, adress).
 4. Genomför överföringen genom att klicka på ”Skicka” eller ”Överför”.

Hur lång tid tar en SEPA-betalning?

En SEPA Express-betalning kan genomföras på cirka en bankdag, medan en normal SEPA-betalning tar cirka 2 till 4 bankdagar. Den förlängda överföringstiden vid vanliga SEPA-överföringar beror på att många mellanhänder, det vill säga banker är inblandade i överföringen.

Är SEPA-betalningar spårbara?

SEPA-betalningar är i dagsläget inte spårbara. Du kan således bara få en bekräftelse på att pengarna är skickade, men du får aldrig veta var i systemet dina pengar befinner sig. Det enklaste är att kontakta mottagaren för att försäkra sig om att hon fått betalningen.

Läs mer:  Vad är och hur fungerar en betalningsanmärkning?

Vad kostar en SEPA-betalning?

En vanlig SEPA-betalning kostar i regel ingenting. Så om du exempelvis ska skicka pengar från ditt italienska konto till ditt svenska konto gäller samma överföringstaxa som om du fört över pengarna mellan två svenska konton. SEPA Express-betalningar är dock avgiftsbelagda.

Hur mycket kostar en SEPA-betalning via Handelsbanken?

En vanlig SEPA-betalning via Handelsbankens internetbank kostar 0 kr, och en SEPA Express-betalning via internetbanken kostar 350 kronor.

Hur mycket kostar en SEPA-betalning via Swedbank?

En vanlig SEPA-betalning via Swedbanks internetbank kostar 0 kr.

Hur mycket kostar en SEPA-betalning via Nordea?

En vanlig SEPA-betalning via Nordeas internetbank kostar 0 kr.

Vad kostar en SEPA betalning inom Sverige?

En SEPA-betalning inom Sverige kostar i regel 0 kr. Det är mycket ovanligt att svenska banker tar ut en avgift för vanliga SEPA-betalningar.

Vilka är SEPA-länderna?

 • Alla länder inom EU: Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Frankrike, Finland, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Österrike, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern.
 • Alla länder inom EES: Norge, Island och Liechtenstein
 • Ytterligare länder: Monaco, Schweiz och San Marino

Lämna en kommentar